NTP-MTTD-17-0223 - Modellépítés

NTP-MTTD-17-0223 - Modellépítés

A program fő célja az volt, hogy diákjaink elmélyedjenek a modellalkotás módszertanában és saját modelleket hozzanak létre, melyeket akár később az oktatásban is fel tudunk használni.
A modellek használata, még inkább a tanulók által történő készítése jelentős képességfejlesztő hatással bír a logikai gondolkodásra, az elvont rendszeralkotó, rendszerképző fogalomalkotásra, az összefüggések meglátására, megértésére, a tanulói aktivitásra és önállóságra. Kiválóan fejleszti a tanulók problémamegoldó és analógiás gondolkodását. Alkalmazásuk során érvényesül a valóság törvényeinek közvetett módszer segítségével történő visszatükröződése, a törvények, szabályok felfedezése.
Céljaink teljes mértékben megvalósultak, minden csoportnak sikerült megfelelő modellt készítenie, melyek közül több bonyolultabb funkciómodell volt. A modellalkotás közben szakmailag is továbbfejlődtek, elmélyedtek egy-egy területen. Fejlődött szakirodalmi jártasságuk, a tervezési folyamat során vitakultúrájuk, érvelési készségeik, csoportban való együttdolgozási képességük. Főleg a bemutatási szakaszban digitális és nyelvi kompetenciájukat fejlesztettük.
További célunk volt, hogy a folyamatba bevonjuk a tanárjelölteket, akik szintén megtanulták, elmélyítették a modellépítés módszereit, továbbá a mentorálási folyamatban is gyakorlatot szereztek.
A diákok élvezték az alkotási tevékenységet és büszkén mutatták be társaiknak az elkészült modelleket. Többen is voltak, akik a program végén még a modell továbbfejlesztésén gondolkodtak. A tanárjelöltek közül sokan megfogalmazták, hogy nagyon örültek, hogy a kötelező tanítási gyakorlat előtt már foglalkozhattak diákokkal és megismerkedhettek a tanítási gyakorlatuk helyszínével.
A pályázathoz 1 napos tanulmányutat szerveztünk a Body kiállításra, mely nagyon hasznos volt, mert mindenki emberélettani modell megalkotása mellett döntött és sok információt gyűjthettek a kiállításon saját modelljeikhez.
A programban diákok összesen hét modellt alkottak meg (keringés modell, agymodell, vér modell, emésztés modell, kémiai szinapszis modell, két darab fül modell), ezeket később is tudjuk használni tanórákon, szakkörökön. Posztert készítettek a modellről és a készítési folyamatról, melyeket kiállításon mutattak be.

Fényképes beszámoló

 

 

Frissítés dátuma: 2018.08.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.