Aratott a Kossuth a Hungarikum-versenyen!

Aratott a Kossuth a Hungarikum-versenyen!

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban pályázatot írt ki nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedők szervezésére a magyarországi megyék és a külhoni nemzetrész értéktárak számára általános és középiskolás diákok részvételével. Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor szeptemberben Balatongyörökön, ahol a legjobb eredményt elért csapatok mérték össze tudásukat.
A tavaszi megyei fordulót iskolánk csapatai nyerték, így képviselhették megyénket a döntőben.
Itt is szépen megállták a helyüket: az általános iskolások versenyén a 9. A csapata második helyezést ért el. Csapattagok: Jurek Zsuzsa, Kótai Kitti, Pető Boróka, Tovtin Anasztázia 9. A osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk Kormos Attila.
A középiskolai versenyben az első helyezést nyerte el csapatunk, melynek tagjai: Németh Péter, Zsurka Kristóf, Bartók András 11. A, Sárkány Veronika Szonja 11. D osztályos tanulók.
Felkészítő tanáruk Tóth Marianna Katalin.
A nemes versengés egész nap folyt külső helyszíneken és teremben egyaránt. A szervezők változatos, érdekes feladatsorokat találtak ki, messze száműzve az unalmat, egyhangúságot. Pl. minden csapattagnak kellett kapura lőni, nyilazni, kalocsai terítőt színezni, kürtős kalácsot sütni, felismerni az ott felsorakozott összes magyar pásztor- és vadászkutyafajtát, ismerni a legfontosabb tulajdonságaikat. A gyepen felállított nemzeti értékpiramis megfelelő szintjére kellett tenni a képeket, miután felismerték őket. Ha valaki nem volt elég ügyes, sokáig bolyongott a labirintusban, mert csak a megfelelő válaszok mutatták meg a kiutat.
A délutáni fordulót megelőzte egy solymászati bemutató, amilyet ritkán láthatunk élőben.
A középiskolai csapatoknak ezután következtek a tisztán elméleti feladatsorok: a bemutatkozás után tesztsor, kép-, hang-, videofelismerés.
A szervezők igyekeztek meggyőződni arról, hogy kinek van nagyobb tudás a tarsolyában: a változatos feladatok erre lehetőséget adtak.
A szép eredményhez nagy utat tett meg mindkét csapat. Rengeteg tanulás előzte meg már a megyei fordulót is: közel 140 nemzeti értékről kellett mély tudást szerezniük. A kiindulópont pedig a Hungarikum-törvény, annak végrehajtási rendelete, a nemzeti értékpiramis felépítése és egyéb jogi ismeretek voltak, amelyeket mind elsajátítottak kiváló diákjaink.
Legyünk rájuk büszkék!
A döntő zárszavát V. Németh Zsolt mondta a versenyzőknek: ”...tekintsétek magatokat a magyar életforma védelméért felelős biztosoknak!”

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 06. 12. 21:26