A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS ÚJ SZABÁLYAI

2024 szeptemberétől változik a mindennapos testnevelés alóli felmentés szabályozása.
Tisztelt Szülők/Gondviselők/Diákok!
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény alapján 2024 szeptemberétől változik a mindennapos testnevelés alóli felmentés szabályozása.
Nkt. 27.§ (11): (11) * Az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban, azokban az osztályokban és azokon a tanítási napokon, amelyeken közismereti oktatás is folyik, megszervezi a mindennapos testnevelést legalább napi egy testnevelésóra keretében, amelyből legfeljebb heti két óra váltható ki a sportról szóló törvény szerinti igazolt sportolói jogviszonyban álló versenyző tanuló kérelme alapján – versenyengedély birtokában – a sportszervezet keretei között szervezett edzéslátogatás igazolásával, amennyiben a testnevelésórát közismereti tanóra nem előzi meg vagy nem követi.
A jogszabály alapján tehát a továbbiakban kizárólag akkor menthető fel a diák heti két testnevelés óra alól, ha igazolt sportoló, van versenyengedélye és az edzéslátogatásokról rendelkezik igazolással. Továbbá a törvény indoklása alapján a versenyengedéllyel rendelkező tanulók akkor kaphatnak felmentést heti két óra alól, ha „az edzés igazolása mellett az érintett testnevelésórát közismereti tanóra nem előzi meg vagy nem követi, azaz ha a testnevelési óra a nulladik, az első, az utolsó vagy utolsó kettő tanítási órára esik”.
A továbbiakban tehát pl. az iskolai sportkör látogatása sem mentesít a két óra látogatása alól, és az sem elfogadható, ha valahol sportol a tanuló, de nincs versenyengedélye.
A mentességhez szülői kérelmet szükséges benyújtani. A kérelem nyomtatvány letölthető az alábbi linkről:
Letölthető az iskola honlapjának Dokumentumtárából is: Felmentési kérelem
Az aláírt kérelmeket 2024. szeptember 13-ig lehet benyújtani a testnevelő tanárokhoz.
A határidőn túli, vagy más formában benyújtott igazolásokat nem áll módunkban elfogadni.
Legutóbbi frissítés: 2024. 08. 31. 08:10